Whitepaper Parallelle Arbeidsmarkt
De Parallelle Arbeidsmarkt biedt mogelijkheden om het sociaal stelsel met passieve uitkeringszekerheid deels om te zetten naar actieve vormen van werkzekerheid, gericht op de blijvende ontwikkeling van ieders talent naar ieders mogelijkheden. Juist voor de werkzoekende die niet past op de reguliere arbeidsmarkt, maar die op een andere manier wel wil & kan bijdragen.
Deze arbeidsmarkt moet plaats bieden aan iedereen die nu nog aan de kant staat, of tijdelijk uit het reguliere arbeidsproces valt en een schuilplek nodig heeft om te herstellen. Het gaat om de ontwikkeling van betaalde en zinvolle banen die idealiter maatschappelijke problemen en tekorten oplossen en waar nu nog geen verdienmodel voor bestaat in de reguliere economie.
Deze banen zijn nodig om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Maar ook is duidelijk dat de publiek-private samenwerkingen die deze banen creëren ook daadwerkelijk mogelijk zijn. Dat blijkt uit dit whitepaper waarin SF enkele onderzoeken naar de PA en basisbaan heeft gebundeld en afsluit met aanbevelingen voor gemeentes om dit mogelijk te maken.
Het gaat om de ontwikkeling van betaalde en zinvolle banen die idealiter maatschappelijke problemen en tekorten oplossen.
De parallelle arbeidsmarkt en de basisbaan
Veel gemeenten zijn momenteel aan het experimenteren met het concept basisbanen. Deze banen hebben een vergelijkbaar doel als wij nastreven met de parallelle arbeidsmarkt. Het grote verschil zit in de wijze van financieren en daarmee ook in de duurzaamheid van het aangeboden werk. Ons doel is erop gericht om nieuwe en betaalde arbeidsplaatsen te realiseren die bijdragen aan de oplossing van een maatschappelijk probleem waarbij tevens sprake is van concrete financiële bijdragen van partners buiten de overheid.
Eerste onderzoek van Ecorys (2020) laat zien dat de variant
met wettelijk minimumloon, zoals gepraktiseerd in onder andere Groningen en Lelystad, weliswaar maatschappelijke waarde opleveren voor de mensen die de banen vervullen en de buurten die daar beter van worden, maar dat per saldo deze (klassieke) basisbanen meer lijken te kosten dan opleveren. Indien er geen bijdrage vanuit particulier initiatief is, moet dit type banen dus volledig gefinancierd worden met publieke middelen. Daar zijn wij geen voorstander van. Dat is de bal eenzijdig bij de belastingbetaler neerleggen. Als private partijen meedoen komt dit ook de creativiteit en snelheid ten goede om initiatieven van de grond te krijgen.
Stuur mij de Whitepaper
Heb je interesse in de whitepaper "Parallelle Arbeidsmarkt"? Vul je e-mailadres hieronder in en je krijgt het document in je inbox! Je gegevens worden alleen voor dit doel gebruikt, tenzij je aangeeft ook op nieuwsbrief te willen ontvangen.
We stellen het je gratis beschikbaar en hopen dat het helpt met het verder bekend maken van de Parallelle Arbeidsmarkt in Nederland. Help je mee? Deel dan ons bericht op LinkedIn opnieuw binnen je netwerk.
Ook starten met een passend project?
Start Foundation komt graag in gesprek met wethouders, ambtenaren maar ook betrokken ondernemers en SW-bedrijven die zich hard willen maken voor de Parallelle Arbeidsmarkt in hun regio. Onder andere Pantar (Amsterdam), Werkse! (Delft), Ergon (Eindhoven), Caparis (Drachten) & De Zuidhoek (Schouwen-Duivenland) gingen je voor. Bekijk de voorbeelden of neem direct contact op.